Бразилско жиу-жицу за деца

В съвремието на бързоразвиващи се технологии, децата все по-рядко отделят време за спорт, а лошите последици от използването на интернет и все по-големият обмен на информация нарушават способността им да общуват очи в очи и да се фокусират върху нещо за повече от няколко минути.

Любомир Геджев - академия по жиу-жицу

Бразилското жиу-жицу се основава на философия и принципи, които отсъстват в спортните дисциплини като бокс, борба и други. Принципите на уважение, дисциплина, отдаденост и спортсменство възпитават децата извън училищната среда, където възпитанието все остава на по-заден план. Влизайки в залата по БЖЖ, децата се научават да поздравяват треньора и всеки друг в залата с уважителен жест, използван във всички Източни бойни изкуства. Те се учат на дисциплина и следване на инструкциите на преподавателя, както и на уважение към други деца с по-висока степен от тях (степените се присъждат с различен по цвят колан, който опасва кимоното), както и на спортсменство един към друг.

По време на тренировките децата участват в различни комбинации от игри за изграждане на тактическо мислене, правят физически упражнения за укрепване на тялото и упражняват основните техники от БЖЖ, което дава на младежите усещането, че контролират тялото на противника, а това им дава увереност и ги възпитава да избягват агресията. Методиката на обучение помага на децата да подобрят фокуса си, да успяват лесно да взимат решения в стресови ситуации и да повишат своята концентрация. Те често подобряват оценките си в училище и изграждат увереност в области, които не са свързани с тренировките. В Обединените арабски емирства например, БЖЖ е част от образователната програма на деца от 6-ти до 12-ти клас и над 85,000 младежи тренират активно.

Любомир Геджев - академия по жиу-жицу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *