Жиу-жицу като система за самозащита

Този вид бойно изкуство води началото си от древна Япония, където е било използвано за  самозащита. Техниките включвали както боравенето с оръжия, така и прилагането на различни хвърляния, душения и ключове на ставите. След разпадането на феодална Япония, правителството забранява използването на опасни техники в тренировъчните програми. В следствие на това изискване се създава и джудото, като запазва голяма част от техниките на жиу-жицуто, които не се категоризират като „опасни“ според правителството на страната. В последствие, един от известните и талантливи майстори на джудото – Мицуйо Маеда, заминава за Бразилия, където преподава знанията си на четирима братя от Бразилската фамилия Грейси.

Един от тях – Хелио Грейси, доразвива техниките на земя, за да паснат на неговата физически слаба фигура и в последствие, той започва да предизвиква майстори от други бойни спортове на двубои, с цел доказване ефикасността на системата разработена от него. Поради натрупалия интерес към тези събития и техниките използвани от майстор Хелио, името Грейси жиу-жицу започва да се използва все повече, а в последствие, с увеличаването на практикуващите го извън семейството Грейси, терминът се променя от Грейси жиу-жицу в Бразилско жиу-жицу

 

Бразилското жиу-жицу е бойно изкуство подходящо за всеки човек, независимо от пола, възрастта и физическата подготовка, тъй като голяма част от техниките се изпълняват на земя и при тях липсва както динамиката на движенията, така и опасността от наранявания в следствие на падане при хвърляния, типични за дисциплини като борба, самбо и джудо. В жиу-жицуто също така липсват ударни техники, което го прави приятно за практикуване от хора, целящи да се освободят от ежедневния стрес, а не задължително от млади атлети с апетит за изграждане на спортна кариера. Практикуващите БЖЖ са както мъже и жени в зряла възраст, така и деца и младежи, хора с физически недостатъци, наднормено тегло и дори с ампутации на крайници. Елегантността и ефикасността на това бойно изкуство го отличава от други бойни дисциплини и не случайно в последните 20 години Бразилското жиу-жицу е най-бързо нарастващият спорт по популярност. 

Като вид бойна дисциплина БЖЖ обучава основно в прилагане на ефикасни техники за задържане на противника в доминиращи позиции, от които се прилагат разнообразни ключове на ставите и душения. В извън състезателната си форма, изкуството стана популярно с това, че практикуващите го са в състояние ефикасно да го приложат на противници превъзхождащи ги по размер, сила и агресивност. За този факт до голяма степен повлияха победите на боеца и шампион Ройс Грейси (Royce Gracie), който победи всички негови противници, независимо техните размери в първите свободни боеве организирани в САЩ в организацията UFC.

Независимо дали желаете да се превърнете в бойна машина, да забравите за стреса на ежедневието за няколко часа,  или да смените рутинните фитнес тренировки с нещо, което да ви помогне да поддържате и подобрявате своята фигура, Бразилското жиу-житцу ще ви даде повече от очакваното.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *