10те най-големи грешки, които всеки с бял колан по BJJ прави.

Независимо в какъв етап от своето BJJ приключение сте, всички, дори най-големите професионалисти са допускали определени грешки, когато са били млади и зелени. В тази статия ще разгледаме 10 от най-често срещаните гафове, които хората с бял колан допускат. Разбира се, ще поговорим и затова как да се справим с тях. 😉

1. Опитвате се да атакувате вътре в защитата на някого:

Това е една от най-често срещаните грешки, които правят начинаещите. Когато сте в защитата на опонента си, бихте си помислили, че е добра идея да се опитате да го задушите или да пробвате да заключите americana arm lock. В края на краищата, изглежда удобна позиция, но когато пробвате, всеки път завършвате с гръб към съперника или в армбар.

Трябва да помните, че BJJ е известно с това, че използва затворения гард за атака откъм гърба. Така че, ако сте в нечий гард, единствената ви грижа трябва да бъде да се измъкнете от него. В BJJ има едно изказване, което гласи:
Position before submission.

Преди да се опитате да накарате някого да се предаде, трябва да се уверите, че сте в добра позиция за това, също така трябва да се съсредоточите върху подобряването на позицията си, преди дори да помислите за атака.

2. Достигане с ръце:

В BJJ има много малко случаи, в които пълното изпъване на ръцете е добра идея. Когато се опитвате да преминете през защитата на опонента си, изпънатата ръка може да се превърне в начин да бъдете извадени от равновесие, а когато сте на на земята, изпънатите ръце обикновено означават армбари и кимури.

Ако се окаже, че често попадате в армбари, може би допускате тази често срещана грешка.

Нали знаете какво казват хората? Дръж приятелите си близо, но лактите си още по-близо.

Ако е така, имайте предвид да държите ръцете си близо до тялото си през цялото време и никога да не ги протягате, когато сте в лоша позиция.

3. Не си давайте гърба:

Всеки знае, че не трябва да обръщаме гръб на опонента си по време на спаринг. Уви, понякога всички правим тази грешка без да искаме.

Най-честият начин, по който белите колани дават гърба си, е когато някой се опитва да премине през защитата им. Те се опитват да се обърнат и да избягат или да се изправят, и така става белята. Другият често срещан начин е докато сте в долната част на маунт, и започнете да се обръщате.

Макар че не е грешка да се обръщате с гръб към противника, тъй като има много начини да се предпазите, силно препоръчително е в началото на BJJ приключението си да държите гърба си далеч от противника.

4. Държене на бедрата прекалено на високо:

Една от най-големите грешки на белите колани по BJJ, която всеки е правил поне веднъж и дори някои сини колани все още правят, е да държат бедрата си твърде високо, докато преминават гарда на противника. Когато се опитвате да минете гарда и държите бедрата си високо, става много лесно да ви sweep-ват.

Ако се окаже, че всеки път, когато се опитвате да преминете през нечий гард, ви sweep-ват и дори не знаете защо, опитайте да държите бедрата си по-надолу.

Държенето на бедрата ниско, докато преминавате гарда на противника, ще ви даде по-добра основа и ще ви помогне да преминете гарда, без да давате позиция на опонента си. Въпреки това все още можете да допуснете тази грешка и след това.

Затова запомнете: Винаги дръжте бедрата си възможно най-близо до земята.

5. Забиване на предмишнина във врата на партньора ви!
Това е не само грешка, но и доста неспортсменско действие. Няма да спечелите приятели, ако го правите. Не само това, ще улесните опонентите си и лесно ще ви хванат в армбар или триъгълник. Все пак тази грешка е много лесна за поправяне.

Просто не го правете, а се съсредоточете върху подобряване на позицията си и намиране на други начини да накарате противниците ви да се предадат. Има далеч по-ефективни начини, които няма да накарат тренировъчните ви партньори да ви намразят.

Така стигаме до един от най-големите гафове и грешки на белите колани по BJJ за всички времена…

6. Забиване на лактите в бедрата на партньора!

Това отново не само няма да ви спечели приятели, но също така е и грешка. Пробвайте да заключите триъгълника, когато някой се опита да забие лактите си в краката ви.

Тук отново решението на този въпрос е много просто. Не го правете!

Научете се да отваряте и преминавате защитата. Ще осъзнаете, че това е по-ефективно.

7. Не използвате underhooks:

Някои от вас може би се чудят какво представляват underhooks – когато вкарате ръката си под мишницата на опонента. Ако се опитвате да преминете през гарда на някого или да подобрите позицията си, трябва да използвате underhooks, защото в противен случай партньорът ви ще се окаже зад гърба ви. Това се случва често и в халфгард.

Ако не се борите за underhook, ще улесните много контрола на партньора си. Така че винаги се опитвайте да го направите, по този начин ще улесните много контрола над опонента си.


8. Регулиране на триъгълника чрез дърпане на краката:

Понякога се опитваме да го заключим, но не успяваме веднага да поставим краката си на правилното място. Съответно може да ни се прииска да коригираме триъгълника, така че да завършим захвата.

След това дърпаме крака си, докато партньорът ни се мъчи да се измъкне, и усукваме глезена си по всевъзможни опасни начини. Да не говорим, че дори и да го регулираме със свит крак, триъгълникът няма да е толкова ефективен, колкото трябва.

Ако се налага да регулирате триъгълника, винаги трябва да го правите, като се хващате за подбедрицата, а не за стъпалото.

Така е по-безопасно и по-ефективно, така че избягвайте да правите тази “бял колан” грешка.


9. Третиране на всеки sweep като ситуация на живот и смърт.

Често ще чуете, че хората с белите колани са опасни. Но защо?

Ами защото са склонни да се отнасят към всяко хвърляне така, сякаш другият се опитва да убие семейството им.

Ситуация в залата наскоро – спаринг между син и бял колан. Синият колан беше отдолу, а човекът с белия реши, че би било добра идея да се хвърли с цялото си тегло върху главата на опонента си, колкото може по-силно.

За щастие синия колан успя да реагира навреме и се претърколи назад, приземявайки се в маунт. Но ако не го беше направил, можеше да се нарани сериозно.

Много хора имат подобни истории и белези от битки с бели колани.

Така че, за да избегнете тези често срещани грешки на белите колани в BJJ, просто се отпуснете и разберете, че това не е краят на света. Ако загубите, научете се от грешките си и опитайте отново, не се притеснявайте, ако загубите, защото, колкото и странно да звучи, загубите са много по-важни от победите.


10. Не тапвате навреме:

Това е най-опасната грешка на белия колан по BJJ.

Понякога (особено при мъжете, въпреки че жените също допускат тази грешка) белите колани могат да станат прекалено горди и да не тапнат, когато трябва. Резултатът от това е контузия…

Или си наранявате краката, лактите или раменете, или, в най-добрия случай, ви приспиват (което изобщо не е добре за мозъка ви).

Независимо дали става въпрос за тренировка или състезание, предайте се щом ви хванат. Винаги е по-добре да загубите и да се върнете веднага към тренировките, отколкото да се контузите и да отсъствате от татамито за дълго време.


В заключение:

Ако сте с бял колан и това ви е било полезно, просто помнете, че всеки е допускал всичките 10 грешки на белия колан поне веднъж в своето BJJ пътешествие. Продължавайте да се учите и да се развивате, защото колкото повече го правите, толкова по-добри ще ставате в този невероятен спорт и бойно изкуство.

Уссссс!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *