Какво е Жиу-Жицу?

Този вид бойна система води началото си от древна Япония, където е било използвано за вид самозащита като техниките са включвали както боравенето с оръжия така и прилагането на различни хвърляния, душения и ключове на ставите. След разпадането на феодална Япония, правителството забранява използването на опасни техники в тренировъчните програми, и в следствие на това изискване се създава и Джудото, което запазва голяма част от техниките на жиу-жицуто, които не се категоризират като „опасни“ според правителството на страната. В последствие, един от известните и талантливи майстори на Джудото Мицуйо Маеда, заминава за Бразилия, където преподава знанията си на четирима братя от Бразилската фамилия Грейси. Един от тях, Хелио Грейси доразвива техниките на земя, за да паснат на неговата физически слаба фигура, и в последствие той започва да предизвиква майстори от други бойни спортове на двубои, с цел да докаже ефикасността на системата разработена от него. Поради натрупалият интерес към тези събития и техниките използвани от майстор Хелио, името Грейси Жиу-Жицу започва да се използва все повече, а в последствие, с увеличаването на практикуващите го извън семейството Грейси, термина се променя от Грейси Жиу-Жицу в Бразилско Жиу-Жицу.
Любомир Геджев - академия по жиу-жицу
Любомир Геджев - академия по жиу-жицу
Бразилското жиу-жицу е бойно изкуство подходящо за всеки човек, независимо пол, възраст и физическа подготовка, тъй като голяма част от техниките се изпълняват на земя и при тях липсва както динамиката на движения така и опасността от наранявания в следствие на падане при хвърляния типични за дисциплини като борба, самбо и джудо. В жиу-жицуто също така липсват ударни техники, което го прави приятно за практикуване от хора целящи да се освободят от ежедневния стрес а не задължително от млади атлети с апетит за изграждане на спортна кариера. Практикуващите БЖЖ са както мъже и жени в зряла възраст, така и деца и младежи, хора с физически недостатъци, наднормено тегло и дори с ампутации на крайници. Елегантността и ефикасността на това бойно изкуство го отличава от други бойни дисциплини и не случайно в последните 20 години Бразилското Жиу-Жицу е най-бързо нарастващия спорт по популярност. Като вид бойна дисциплина БЖЖ обучава основно в прилагане на ефикасни техники за задържане на противника в доминиращи позиции от които се прилагат разнообразни ключове на ставите и душения. В извън състезателната си форма, изкуството стана популярно с това, че практикуващите го са в състояние ефикасно да го приложат на противници превъзхождащи ги по размер, сила и агресивност.
За този факт до голяма степен повлияха победите на боеца и шампион Ройс Грейси (Royce Gracie), който победи всички негови противници, независимо техните размери в първите свободни боеве организирани в САЩ в организацията UFC. Независимо дали желаете да се превърнете в бойна машина, да забравите за стреса на ежедневието за няколко часа или да смените рутинните фитнес тренировки с нещо което да ви помогне да поддържате и подобрявате своята фигура, Бразилското Жиу-Жицу ще ви даде повече от очакваното.